Όταν ρωτήθηκε γιατί έκλεβε τις τράπεζες, ο Willie Sutton , ένας περιβόητος γκάνγκστερ της δεκαετίας του 1940 – 1950, ο επικαλούμενος ” ηθοποιός” απάντησε:  “Επειδή εκεί είναι τα χρήματα.”

Ο Sutton ήξερε πού ήταν τότε τα χρήματα και οι εγκληματίες σήμερα ξέρουν πού είναι τώρα: Στο Διαδίκτυο.

Σήμερα, μια νέα γενιά καλλιτεχνών απάτης χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να εξαπατήσει και να κερδίσει πολύ περισσότερα χρήματα από ό, τι ο Sutton ονειρευόταν ποτέ.

Είναι γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν το Internet ένα νέο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαπάτηση,  όμως είναι πιο ακριβές να το θεωρήσουμε ως ένα νέο πεδίο μάχης αποφυγής της εξαπάτησης, όπου ο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ εκείνων που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για δικούς τους παράνομους σκοπούς, και εκείνων της ποινικής δικαιοσύνης που αγωνίζονται για να διατηρήσουν αυτό το νέο χώρο ασφαλή από εγκληματικές πράξεις και ωφέλιμο για τους καταναλωτές.

Πράγματι, καθώς οι απατεώνες αντιλαμβάνονται πόσο εύκολο είναι να εκμεταλλευτούν αθώα θύματα μέσω αυτού του ημι-ανώνυμου μέσου, το διαδίκτυο είναι δυστυχώς γεμάτο από σχήματα παράνομων ιστοτόπων. Και εδώ είναι η πρόκληση για τις  υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους ειδικούς ερευνητές απάτης που πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.

Η τεχνολογία είναι πλέον ένας σταθερό σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα σχεδόν όλων και καθώς αυτή προχωράει, οι απατεώνες συνεχίζουν να  την εκμεταλλεύονται για το κέρδος τους. Για αυτό και απαιτείται η συνεχής εγρήγορση των κυβερνήσεων και των φορέων και με παράλληλη δέσμευση για τη συνεχή εκπαίδευση και την προστασία των καταναλωτών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο